Publicatiedatum: 24 november 2016 - Reporter: Albert Hendriks

Volgens restaurantbeoordelings- en reserveringssite ‘iens’

Norma Serveert in Grou beste restaurant van Friesland

GROU (NL) – Nadat de Washington Post onlangs uitgebreid aandacht schonk aan de pontjesfietsroute Acht van Grou zet nu de restaurantrecensie- en reserveringssite ‘iens’, een onderdeel van TripAdvisor, het Grouster tapasrestaurant Norma Serveert in de schijnwerpers.

De eetgelegenheid van Norma de Jong, die gerechten uit de hele wereld presenteert, scoort als enige in Friesland een 9 op basis van 166 commentaren. Op nummer 2 staat Noflik in Easterein (59 recensies) en op drie ’t Havenmantsje van de bekende kok Marco Poldervaart in Harlingen met 278 beoordelingen. Op plaats 29 en 30 staan de Michelin-sterrenrestaurants élevé in het WTC WestCord-hotel in Leeuwarden en De Heeren van Harinxma van Landgoedhotel Lauswolt in Beetsterzwaag. De verschillen tussen de 39 door iens beoordeelde restaurants zijn overigens heel klein: van het hoogste cijfer 9 voor Norma Serveert tot het laagste, een 8,4 voor Het Noorderlicht op Schiermonnikoog.

Eigenaresse en gastvrouw Norma de Jong voor haar restaurant aan de Gedempte Haven in Grou.

 Eigenaresse en gastvrouw Norma de Jong voor haar restaurant aan de Gedempte Haven in Grou.

Publicatiedatum: 6 juli 2016 - Reporter: Albert Hendriks

Naast het skûtsjemuseum

Schaatsmuseum in Earnewâld

EARNEWÂLD (NL) – Wie wat over de historie van het schaatsen in Friesland wilde weten, kon alleen terecht in het Schaatsmuseum in Hindeloopen. Maar nu ontwikkelt Age Veldboom naast het skûtsjemuseum in Earnewâld ook een schaatsinfocentrum: ‘Schaatslokaal De Ijsblom’. Anders dan aan het IJsselmeer draait het in Nationaal Park De Âlde Feanen om winterse verhalen, om dichtgevroren vaarten en plassen waarin skûtsjes gevangen zitten.

Groepen van scholen, overheden en bedrijven kunnen dus voortaan dubbel genieten: van verhalen van schippers en schaatsers in een passende sfeer en met een hapje en drankje op tafel, het hele jaar door.

Age Veldboom voor zijn nieuwste bedrijfsonderdeel, een schaatslokaal met een verhaal.

Age Veldboom voor zijn nieuwste bedrijfsonderdeel, een schaatslokaal met een verhaal.

Publicatiedatum: 30 mei 2016 - Reporter: Albert Hendriks

Excursie in de vallei van de Linde op 12 juni 2016

Praamvaren: It Fryske Gea
en Jacob Nauta loodsen
mensen door stad en natuur

WARTEN (NL) – Vaarexcursies met een praam zijn in. In Leeuwarden en Nationaal Park De Alde Feanen is Jabob Nauta er wekelijks druk mee, bijvoorbeeld voor organisatoren van bedrijfsuitjes en busondernemers. In juli en augustus kun je iedere zaterdag om 14.00 uur aan boord van een praam van Nauta voor een één uur durende tocht door de grachten van de Friese hoofdstad. Opstapplaats is de Nieuwestad, in het centrum, tussen Nieuwe Pijp en Lange Pijp.

Praamvaren met It Fryske Gea op rivier de Linde. Fotografie: Bart Schoppers.

Praamvaren met It Fryske Gea op rivier de Linde. Fotografie: Bart Schoppers.

Publicatiedatum: 27 mei 2016 - Reporter: Albert Hendriks

Facelift Grou bekroond met VVV kantoor

Wat Volendam voor Amsterdam is, 
is Grou voor Leeuwarden

GROU (NL) – In Beetsterzwaag verdween een toeristeninformatiebureau, ondergebracht in de voormalige Rabobank aan de Hoofdstraat, binnen een jaar. In Grou, waar ze enkele mastlengtes ambitieuzer zijn, verrees een gastvrij promotiekantoor aan Halbertsma’s Plein.

Vrijdagavond 20 mei 2016 verzocht Grou-promotor Ivo Krikke (rechts) de burgemeester van de culturele hoofdstad van Europa in 2018, Ferd Crone van Leeuwarden (met ketting om) het eigen Grouster toeristeninformatiekantoor te openen. Naast de eerste burger van Leeuwarden zeilkoningin Nynke Sinnema (met sjerp) en hofdame Hanneke Visser.

Vrijdagavond 20 mei 2016 verzocht Grou-promotor Ivo Krikke (rechts) de burgemeester van de culturele hoofdstad van Europa in 2018, Ferd Crone van Leeuwarden (met ketting om) het eigen Grouster toeristeninformatiekantoor te openen. Naast de eerste burger van Leeuwarden zeilkoningin Nynke Sinnema (met sjerp) en hofdame Hanneke Visser.

De officiële opening werd vrijdagavond 20 mei 2016 verricht door de burgemeester van Leeuwarden, Ferd Crone, de 22-jarige sylkeninginne (zeilkoningin) Nynke Sinnema en haar één jaar oudere hofdame Hanneke Visser na een toespraak van Ivo Krikke. Hij is voorzitter van de december 2015 opgerichte Stichting Promotie Grou.

“Dat is de nieuwe spreekbuis van Grou namens alle belangenorganisaties, waaronder Business Club Grou, Plaatselijk Belang Grou en Skûtsjecommissie Grou,” legt Krikke, in het dagelijks leven toeleverancier van horecabedrijven in Noord-Nederland, uit. “Ons nieuwe VVV-kantoor, een officieel VVV agentschap in samenwerking met VVV-Leeuwarden, is een loket voor inwoners, ondernemers én toeristen. Het is een concreet resultaat van de in december 2015 opgerichte Stichting Promotie Grou. We moesten het vijf jaar zonder VVV-kantoor stellen. Het nieuwe informatiekantoor wordt volledig gerund door vrijwilligers, Grousters.”

Publicatiedatum: 15 januari 2016 - Reporter: Albert Hendriks

Zeilschool van familie Koopmans werd
bloeiende charteronderneming met twee klippers

Jubilerende Friese zeilrederij haalt 95% van de omzet uit Duitsland

Renske en Jan Koopmans, zus en broer, respectievelijk opgeleid tot touroperator en chemisch ingenieur, lieden het dit jaar 50 jaar bestaande Friesland Charter.Renske en Jan Koopmans, zus en broer, respectievelijk opgeleid tot touroperator en chemisch ingenieur, leiden het dit jaar 50 jaar bestaande Friesland Charter.

JIRNSUM(NL) – Er zijn vrouwelijke Friese schippers die op nautisch gebied meer in huis hebben dan hun mannelijke collega’s. Meer dan bijvoorbeeld stoer doende skûtsjeschippers, van die Francesco Schettino’s die zich tijdens het skûtsjesilen klem varen in een baggervaart of elkander midscheeps rammen doordat ze zich laten afleiden door een buikdanseres. Net woeste Romeinen.

Laten ze een voorbeeld nemen aan Renske Koopmans uit Aldeboarn. Brokkenvrij, tactisch en toeristvriendelijk. Het zijn niet haar eigen woorden. Bescheidenheid siert de lichtgebouwde, maar taaie Friezin. Zij (46) is met haar uit Hannover afkomstige echtgenoot Holger Henning (43) kapitein van de 30 persoons zeilklipper Stella Frisia. Hun bedrijf, Friesland Charter in Jirnsum, ook eigendom van vader Joop Koopmans (Wirdum, 79) en broer Jan (Jirnsum, 50), is gespecialiseerd in binnendijkse zeilcruises in Friesland en op het IJsselmeer. Maar Renske (Atheneum en opleiding voor touroperator) mag ook wel Basel op en neer, want ze heeft als één van de weinige bruine vlootschippers een Rijnpatent en ervaring op deze lastige vaarweg.

Publicatiedatum: 29 juli 2015
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Veel huurjachten kunnen nieuwe vaarweg helaas niet gebruiken:
max. diepgang 90 cm

Polderhoofdkanaal brengt meer leven in de veenderij ondanks drempel

De nieuwe sluis van De Veenhoop. Een bord waarschuwt de schipper van dit jachtje van Vlieland voor de drempel die grotere plezierjachten en zeilboten met een diepstekende kiel moeten keren. De hindernis zou goed zijn voor de fauna, voor de gestreepte waterroofkever om precies te zijn.
De nieuwe sluis van De Veenhoop. Een bord waarschuwt de schipper van dit jachtje van Vlieland voor de drempel die grotere plezierjachten en zeilboten met een diepstekende kiel moeten keren. De hindernis zou goed zijn voor de fauna, voor de gestreepte waterroofkever om precies te zijn.

NIJ BEETS-DE VEENHOOP (NL) – 1 juli 2015 werd het vele miljoenen kostende Polderhoofdkanaal tussen Nij Beets en De Veenhoop, respectievelijk in de gemeente Opsterland en Smallingerland, weer geopend voor de scheepvaart. Op zomerse dagen maken sinds 1 juli per dag zo’n 80 boten, vooral sloepen, gebruik van het kanaal door de voormalige turfwingebieden rondom Nij Beets.

Boten mogen niet dieper steken dan 90 centimeter vanwege een bewust aangebrachte, natuurbeschermende drempel in de sluizen in De Veenhoop (Noordersluis) en ten zuiden van Nij Beets (de Zuidersluis, de gerestaureerde Schouwstraslûs). Als blijkt dat de natuur niet lijdt onder de pleziervaart, wordt de drempel na verloop van tijd verwijderd, zodat ook dieper stekende jachten gebruik kunnen maken van de vaarweg tussen Drachten-De Veenhoop en Aldeboarn-Akkrum-Terherne-Sneekermeer.

Fries Landbouwmuseum organiseert elke woensdagmiddag vaartocht

Met boerenpraam door het mooiste moeras van Nederland

EARNEWÂLD (NL) – Deze zomer organiseren het Frysk Lânboumuseum (Fries Landbouwmuseum) in Earnewâld (Eernewoude) en activiteitenboerderij De Wartenster in Warten vaartochten met een boerenpraam door Nationaal Park De Alde Feanen. Dit is een wereldwijd bijzonder nat natuurgebied, ontstaan door het winnen van turf.  

Het 2.300 hectare grote moertas ligt in het hart van Friesland, in de driehoek tussen Leeuwarden, Heerenveen en Drachten. Het is een zeer afwisselend landschap met meren, petgaten, rietlanden, ruigten, struwelen en moerasbossen. Die landschappelijke variatie zorgt voor een enorme rijkdom aan planten en dieren. Zo komen er in De Alde Feanen circa 450 soorten planten voor en broeden er ruim 100 soorten vogels!

Met een boerenpraam door natuurreservaat De Alde Feanen.

5 juli 2015: Fryske Trekkerdei in Landbouwmuseum

Lekker op de trekker met ‘strontwein’

EARNEWÂLD (NL) – Op zondag 5 juli 2015 organiseert  het Fries Landbouwmuseum in Earnewâld voor de zesde keer de ‘’Fryske Trekkerdei’’. Speciaal thema dit jaar is ‘Transport in de landbouw’. De dag begint om tien uur en duurt tot vijf uur. Het museum organiseert de dag samen met de Oude Trekker en Motoren Vereniging (OTMV) en de AFRON.

Op het buitenterrein bij het museum wordt een groot aantal antieke trekkers verwacht waarvan verschillende met werktuigen. Verschillende OTMV- en AFRON-leden showen hun mooiste exemplaren, soms in originele staat en soms zo mooi gerestaureerd dat ze rechtstreeks uit de fabriek lijken te komen. Daarnaast verwacht het museum allerhande  transportmiddelen uit de landbouw, want voor bijna elk product werd wel een apart vervoermiddel geconstrueerd. Om een paar voorbeelden te noemen: landbouwwagens, mestwagens, opsleepwagens, giertanken, kunstmestrooiers, opraapwagens, veewagens en melkbussenwagens.

Inspanningen ondernemer worden beloond met omvangrijke promotie

Welk terras is in 2015 hét terras van Friesland?

WOLVEGA (NL) – Het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, is op zoek naar nieuwe of dit jaar ingrijpend vernieuwde terrassen in de provincie Friesland en in de grensgebieden (bijvoorbeeld in Nationaal Park Drents-Friese Wold). Friesland Holland beloont de investerende en innoverende ondernemer met een omvangrijke publiciteitsactie.  
‘Het terras van Friesland’ krijgt veel aandacht op tientallen websites van het bureau voor toerisme, facebook, twitter en in nieuwsberichten.

Het gaat niet om de grootte van de investering, maar vooral om zichtbare aantrekkelijkheden, het verrassende, de ligging, het geboden comfort, de originaliteit van de gerechten en dranken, de presentatie van ‘foods and drinks’ en de bediening. De mate van vermaak en beleving van de Friese natuur en cultuur én recreatieve bedrijvigheid tellen zwaar. Een terras ‘in the middle of nowhere’ maakt net zoveel kans op de titel als een terras in het hart van de stad.

Publicatiedatum: 27 augustus 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Grote belangstelling voor seniorenvriendelijk motorjacht uit Warten

Duitse huurder kocht luxe Wiidvlet van Jachtbouw Heegstra

De Wiidvlet 1050 RC ‘Friederike’.
De Wiidvlet 1050 RC ‘Friederike’.

WARTEN (NL) – Friesland heeft er weer een jachtwerf bij: Heegstra Jachtbouw, een zusje van Yachtcharter Heegstra, het motorjachtverhuurbedrijf in Warten. Sytze en Anna Heegstra verkochten hun eerste Wiidvlet, een 1050 RC (Royal Class), aan een ondernemer uit Berlijn.

Hij, al vijf jaar huurder van het zusterschip Freule, ook een Wiidvlet van Heegstra, maakte al een trip met de nieuwe boot naar Noord-Duitsland. De reacties van passanten zijn voor de Heegstra’s aanleiding om deelname aan Boot Düsseldorf te overwegen. “Men is onder de indruk van de éénpersoonsbediening en het mooie klassieke model. Van voor tot achter zijn ontwerp en techniek afgestemd op de oudere gebruiker.”

Publicatiedatum: 13 juni 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Nieuwe Optimisten voor Zeilcentrum Grou

Botenverzekeraar SON bevordert jeugdzeilen in Friesland

GROU (NL) – De zeilsport toegankelijker maken voor jonge kinderen. En ook leuker voor de toekijkende ouders. Dat beoogt SON scheepsverzekeringen, verzekeraar van beroeps- en pleziervaartuigen, met de beschikbaarstelling van jeugdzeilboten aan Zeilcentrum Grou.  

Freek Baron van SON scheepsverzekeringen (links) feliciteert Jan Feike Hoekstra van Zeilcentrum Grou met de nieuwe jeugdzeilboten. Zeilcentrum Grou heeft een veilige oefenlocatie voor de deur: de havenkom met strandje en aanlegvoorzieningen, direct verbonden met het Pikmeer.
Freek Baron van SON scheepsverzekeringen (links) feliciteert Jan Feike Hoekstra van Zeilcentrum Grou met de nieuwe jeugdzeilboten. Zeilcentrum Grou heeft een veilige oefenlocatie voor de deur: de havenkom met strandje en aanlegvoorzieningen, direct verbonden met het Pikmeer.

Het gaat om vijf zeilboten van het type Optimist, bedoeld voor kinderen van zeven tot twaalf jaar. Freek Baron, hoofd Pleziervaartuigen bij SON, sinds 1 januari 2012 een onderdeel van de TVM-groep in Hoogeveen, overhandigde de lesvaartuigen 11 juni 2014 aan Jan Feike Hoekstra, de exploitant van het zeilcentrum dat gelieerd is aan de Koninklijke Watersportvereniging Frisia. Het vorig jaar september geopende zeilcentrum is een grote ark met veel sanitaire- en meetingfaciliteiten in de vernieuwde haven van Grou. Een strekdam in het Pikmeer scheidt het centrum van het Prinses Margrietkanaal.

Gastheer Hoekstra: “Een beginnersvriendelijk en betaalbaar zeilsportbevorderingscentrum, dicht bij het centrum van het historische waterdorp. Door de ligging aan de Wilhelminastraat zijn we goed bereikbaar met de auto. Iedereen die eens kennis wil maken met de zeilsport, individueel of in groepsverband, is welkom. Die laagdrempeligheid kun je heel letterlijk nemen, want ons gebouw, steigers en terras zijn rolstoelvriendelijk. We beschikken zelfs over zeil- en begeleidingsboten voor mensen met een handicap, zoals rolstoelers.”

Nationaal Park De Alde Feanen

Nationaal Park De Alde Feanen
Nationaal Park De Alde Feanen

EARNEWÂLD (NL) - Je zou Nationaal Park ‘De Alde Feanen’ bij Grou gekscherend het grootste pretpark van Europa kunnen noemen. Maar dat is vloeken in de kerk, vinden Henk de Vries, directeur van de natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea (het Friese landschap), en Henk Dijk­stra, de directeur van het agrarisch museum ‘Frysk Lanbou Museum’.

In het 2.500 hectare grote park, een doolhof met 450 plantensoorten en 100 verschillende vogels, wordt namelijk in alle stilte gewandeld, gefietst en gevaren. De attracties, terrassen, restaurants, hotels, pensions en bootverhuurbedrijven zijn geconcentreerd in Earnewâld, aan de rand van het reservaat. Daar, aan de plas It Wiid, heerst de sfeer van weleer: zeldzame gemoedelijkheid en gezelligheid, geheel in harmonie met de aangrenzende natuur.

In Earnewâld geen achtbanen, maar elektroboten, kano’s, fietsen en  luxe rondvaartboten om met volle teugen genieten van een uniek leefmilieu van mens, plant en dier.  De uit de 18-de eeuw daterende voormalige turfwinplaats ‘De Alde Feanen’, Fries voor de oude venen, was het domein van jagers, turfgravers, boeren en vissers. Het heeft zich na de opmars van kolen en aardgas weer “terugontwikkeld” naar een gigantisch laagveenmoeras met ontelbare plassen en vaarten en dientengevolge ook eilanden. Een spannend natuurgebied waarin je zonder kaartje of GPS kunt verdwalen.

Bezoekerscentrum
Earnewâld is de toeristische kern met zeer bezienswaardige streektypische attracties. Sinds het voorjaar van 2008 heeft ‘De Stripe’, het in Friese traditionele zeilschepen (skûtsjes) gespecialiseerde museum en historische scheepswerf, gezelschap van twee eveneens streekgeoriënteerde topattracties: het informatiecentrum van het Nationaal Park ‘De Alde Feanen’ en het het agrarisch museum ‘Frysk Lanbou Museum’. Ze zitten onder één groot dak in Earnewâld, goed bereikbaar over de weg en het water.

Watersportcentrum Grou

Grou, romantic village centre.
Grou, romantic village centre.

De zadeldaktoren van de Sint Piter is een baken voor de beroeps- en pleziervaart. Hij trotseert ’s zomers moeiteloos de belegering door watersporters.

De in de twaalfde eeuw in romaanse stijl gebouwde kerk staat op één van de vele voormalige eilandjes waaruit het terpdorp ooit bestond. Rondom de kerk bevinden zich talrijke winkeltjes, cafés en restaurants die de toerist de romantische sfeer van weleer voorschotelen.